Zpět Produkty
Bubnové sekačkyBubnové sekačkyTravní sekačkyTravní sekačkyTravní traktoryTravní traktoryKřovinořezyKřovinořezyMulčovače, vyžínačeMulčovače, vyžínačeMultifunkční nosičeMultifunkční nosičeStavebnicový systém VARIStavebnicový systém VARIRotavátoryRotavátoryTlakové myčkyTlakové myčkyElektrocentrályElektrocentrályŠtěpkovače, drtičeŠtěpkovače, drtičeZametací kartáčeZametací kartáčePily na dřevoPily na dřevoŠtípače dřevaŠtípače dřevaReklamní předmětyReklamní předmětyBazar, výprodejBazar, výprodejArchiv výrobkůArchiv výrobků
Akce, slevyAkce, slevyNovinkyNovinky

Sklizeň brambor

Sklizeň brambor 20. 8. 2019

Doba sklizně brambor se liší podle odrůdy, nadmořské výšky a aktuálních klimatických podmínek. Prvním znakem pro vyorání brambor je ten, že nať začíná schnout nebo úplně uschla. Můžeme udělat zkoušku na hlízu, že pomocí motyčky vykopneme pár zkušebních hlíz. Když se brambory sami oddělují od stonku, tedy jsou volné, znamená to, že jsou připravené k vyorání. Pomocníkem Vám bude již tradiční VARI SYSTÉM. A jak na to? Jednoduše!

Nejprve bramborovou nať a případný plevel vytrháme a na vozíku odvezeme. Tento bio odpad můžeme zlikvidovat například BIO drtičem zahradního odpadu Kajman-55. Někdo natě mulčuje mulčovačem, vytrhání je však poctivější.

Dle půdy si můžeme zvolit ze dvou druhů vyorávací radlice (do lehčí, nebo těžší půdy), připojíte k malotraktoru VARI a brambory bez problému vyoráme. U obou radlic je nutné nastavit jak hloubku, tak i stranový sklon. U rovného pozemku musí být radlice rovně nastavená. Hloubka radlice musí být taková, abychom radlicí nepřeřezávali brambory nebo naopak aby nešla radlice příliš hluboko a tím pádem my si brambory zase nezahrabávali. Pro snadné vedení stroje je nutné, aby byl stroj vyvážený. Toho docílíme pomocí 33kg závaží, které umístíme dopředu na nosič.

Brambory vyoráváme tak, že vyořeme každou druhou brázdu a teprve po vybrání těchto brázd dokončíme zbylé brázdy. Je to z toho důvodu, že bychom si již vyorané brambory zahrabávali a tím pádem bychom museli ručně pole ještě překopávat. Vyorané brambory posbíráme a na vozíku přepravíme do svého domova. POZOR! Největší chybou je, že se brambory nechají na velkých hromadách ve velkém množství na sobě. Rozhodně brambory necháme řádně oschnout, umístíme je do přepravek v nízké vrstvě. Takto je necháme 14 dní až 3 neděle „vydýchat.“ Vyplatí se takto brambory složit do kůlny či do stodoly, kde bude stín a poté teprve můžeme brambory uskladnit do sklepa, kde by teplota při dlouhodobém skladování neměla překročit 6 stupňů a neměla by klesnout pod 4 stupně. Často se stává, že lidé ve snaze uskladnit čisté brambory, je perou. Toto samozřejmě je možné, ale pouze pro krátkodobé uskladnění. Pokud skladujeme celou zimu, tak určitě brambory nebudeme prát. Poškozené brambory neuskladňujeme a protřídíme je k okamžité spotřebě. Brambory nahnilé či částečně zelené, které byly příliš na povrchu, také neskladujeme.

Po vyorání brambor Vaše pole krásně dočistíte od zbytku plevelu a natí pomocí hřebových bran, které připojíte místo vyorávací radlice. Vše je jednoduché. Jeden malotraktor a připojení adaptérů bez použití nářadí, což zvládne opravdu každý.

Vlastní brambory Vám budou chutnat mnohem více, než to cosi bez chutě a vůně, co nám nabízejí v supermarketech. A vězte, že pokud zapojíte do sbírání natě a vyoraných brambor všechny rodinné příslušníky s mottem SBÍRÁ CELÁ RODINA, budou jim brambory chutnat o to více. Na podzim pak nezapomeňte Vaše pole zorat pomocí jednostranného či oboustranného pluhu. Protože kdo se dobře stará o své pole, určitě bude mít velkou úrodu! A jakou máte Vy?